6.20.2009

Чавдар и ЗИЛ протестират за пенсия!

(на снимката - Българска пожарна кола, потенциален подпалвач)
Преди няколко дни избухна пожар в село на около 10 километра от града. Историята се чу и понесе от уста на уста, само поради една причина: Почти цялото село изгоря! И какви са причините? Сигурно ще споменете сушата, или малката подробност, че водата спира непрекъсната в цялата област всекидневно, или че селото няма много жители... и във всеки един от посочените случаи ще знаете, че тия неща са действителност, но не са причината за злочестата съдба на хорицата, чиито къщи са изгорели. Станалото, станало, защото нещо друго станало!

Помня аз, преди време се случи нещо с един стар Чавдар (пак да кажа, както в поста, който отделих само за Чавдар - ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН, виновен е оня дето е пуснал Чавдар на пътя!), който уби 17 души. Същият тоя Чавдар вече е забравен и никой не го помни, медиите направиха достатъчно кинти от репортажи по случая, които вече са втръснали до болка на зрителите. Това превърна цялата история в ненужна за разкатаване и разрешаване, беше приета като частен случай - взеха се някои мерки само около фирмите за организиран превоз, които използват Чавдарчовци, но разбира се, вече всичко отшумя, напрежението отмина и шофьорите с дървени соц машини са окей. Собственикът на Чавдар, който е извършвал превози с него, го е поскрил за някоя и друга седмица и вече може да го извади на слънце, за да продължи работата си. Всъщност, ако не ми вярвате, само вчера ме подминаха два лъскави автобуса от прочутата (или по-точно "проклетата") марка автобуси. А проблемът със старите автомобили остава...

Какво е станало в селото? Неизвестно как избухва пожар в една от къщите. Пoжарната е уведомена и бригадата бързо се стяга за път. Тръгва. Нужно е да се премине разтояние от няколко километра - около 10-15 минути. Пожарната кола лети по наскоро поправения асфалтов път. Сирените озвучават полето. Всичко върви прекрасно... И тук идва една дребна подробност - пожарната кола всъщност е 40-годишен ЗИЛ. Чупи се по пътя, не успява да стигне селото, а то изгаря. За щастие жертви няма. Телевизията мълчи, вестниците мачът, радиото мълчи, защо мислите? Ще ви отговоря след малко.

И пак ЗИЛ, както и Чавдар, не е виновен! И те са жертви и те искат да почиват в мир и го показват чрез протеста си - спират да функционират, мачкат хората, които до преди две минути са пренасяли като пътници, горят много бензин и пр. и пр.. ЗИЛ и Чавдар, вече не искат да са на работа защо ги държите?! Те искат пенсия, искат заслужена почивка и не са виновни, че сдават багажа. Виновни са тия дето ги карат да работят още, и 40 години след като са създадени (само забележете разликата, Чавдарът убиец младее пред ЗИЛа подпалвач с цели 20 години!).

Не само колите на пожарната са за смята, пожарникарите също им са за смяна! Познавам един такъв субект, чието шкембе е толкова голямо, че по всяка вероятност не вижда краката си щом погледне надолу! Тоя ще се вре в къщите, ще спасява хора, ще бяга, ще скача, ще гаси с маркуча..., а по-вероятно ще се умори след 10 крачки или ще падне и няма да може да стане без чужда помощ.

Но за този случай не се говори по медиите, защото:

Замeстник-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа (бел.: същия, който подаде оставка) и главен комисар Николай Николов обявиха открита процедура за възлагане на обществена поръчка за модернизиране на пожарните служби.(...)

Стойността на поръчката е за 7 млн. Евро, а проекта се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". С пари се предвижда закупуване на 42 пожарни автомобила.

С новата техника огнеборците ще реагират по-бързо при произшествие, ще са в състояние навреме да ограничат щетите при пожари и в голяма степен ще се гарантирана сигурността на огнеборците при изпълнение на служебните им задължения. (...)

От МВР обещаха пълна прозрачност при изпълнение проекта. С това, министерството ще докаже на европейските ни партньори, че може открито и честно да управлява европейски средства, заяви зам.-министър Раиф Мустафа. Главен комисар Николов допълни, че през последните две години се работи усилено за модернизиране на машинния парк на пожарната.


А това го оставям без коментар, подобно на тях.

Вижте още:

Типична българска пожарна кола - клип в Vbox
Чавдар не е виновен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар