6.08.2009

Доган е още в играта, НДСВ не е изненада, сините халюцинират

Ще ми се Доган да беше паднал, па ми се ще изобщо нещо да се бе променило в политическата ни обстановка след тези избори. Не, не, не съм променил мнението си, евроизборите не ни влияят вътре в България, но са поне едно малко политическо огледало, може би стъкълце..., но пак извадка за процесите, които се случват в политическия коктейл на Родината. Писна ми да чета патетични изказвания по блогове, в които се твърди как сините извършили нещо нечувано и велико, как НДСВ била изненада, как Доган паднал много надолу и завлякъл със себе си Волен, как второто място на БСП било показно за пълния крах на червената сянка и т.н., та взех да сравня резултатите от тези и предишните евроизбори за различните политически фракции и да видя какво се е случило наистина.

ГЕРБ
"Бате Бойко, ти си мъж!"

2007: 420 001 гласа, 21,68%
2009: 627 693 гласа, 24,48%

Е да, тук виждаме наплив, не е случайно първото място на Трите Б-та. Излиза, че за две години ГЕРБ увеличава електората си на изборите за ЕП с цели 200 000 гласа, причината по всяка вероятност не се корени чак толкова в "отмаляването" на ДПС и БСП, колкото в новите гласоподаватели, които нямат търпение да се венчаят с идеите на един от бъдещите най-големи демагози в историята на България, медийната звезда - бат Бойко! Хората решиха, че Бойко е добрият кандидат по няколко "смислени и прелогични" причини:

- Бойко все още е нов в откритата политика;
- Бойко е медийна звезда;
- Хората дето му гласуват най-често знаят само неговите име като представително за ГЕРБ;
- Бойко плюе сегашната власт, народът също, значи имат общ враг, значи са приятели;
- Бойко е тъп, но народът също е тъп;
- Победата на Бойко е доказателство за глупостта на народа, а самият Бойко за пропуските в образователната ни система;

Но не мислете, че Бойко е най-добрият, щото и той ще види зор, но за това след като видим тортата с резултатите от парламентарните избори.

БСП
"Комунистите щурмуват небесата, комсомолците след тях летят. Пионери, пионери!"

В патетичните блогерски изказвания БСП търпи пълен погром, изпада в отчаяние, Станишев губи контрол над племената му, Пирински пали свещи, а Гоце моли ходжата за бяла магия... Реалността обаче... тя говори друго.

2007: 414 786 гласа, 21,41%
2009: 476 618 гласа 18.59%

Какво излиза? БСП има повече гласове от БСП на миналите евроизбори! Истината е, че не масово отдръпване на електорат от БСП е причина за загубата на червеношийките, а неочаквано високото общо ниво на вота и тези ЦЕЛИ 200 000 души плюс за ГЕРБ (пък и за други партии). Гласуващите за НДСВ, РЗС, Лидер и компанията малчовци също прибавят препятствия, като прят нуждата от повече гласове належаща. Все пак, БСП доказаха, че са партия с твърд електорат.

Не бива да бъдат оставяни настрана и купените гласове (по-късно ще стане дума за това и при ДПС). Циганските тартори започнаха да се хвалят още през март-април, че гласовете им са купени от партията на червените сенки. Изглежда все пак е имало паника, след като фактически БСП или са прецакали ДПС, отнемайки им част от електората, или пък са се разбрали с тях, за да им бъде "зает". Та, т. нар. "летлив" електорат, познат и като "цигански маси", в голяма степен пусна плик и бюлетина за БСП, а това навакса част от изпуснатите гласове, че даже ги вдигна!

НДСВ
"Царят е гол!"

2007: 121 398 гласа, 6,27%
2009: 205 145 гласа, 8.00%

Да, Царя наистина е гол! А НДСВ е единствената партия, за която изборите действително бяха мажоритарни! Не се заблуждавайте, че покачването от малко над 80 000 хиляди гласа, всъщност играе ролята на възкресението за Лазар от Новия завет. НДСВ си остава политически труп, това което привлича гласове в случая е кандидатката поставена като номер едно в листата им - Миглена Кунева, а вота идва от личните и фенове. Как, ама какво? че що? Не питайте, който е гласувал за НДСВ, го е направил, най-вече защото харесва нея... А благодарение на нея царедворците пласираха и още един депутат. Царя си остава гол!

АТАКА
"Нищо ново под слънцето"

2007: 275 237 14,20%
2009: 307 985 12.01%

На тези избори АТАКА има сходна съдба като тази на БСП - повече гласове, по-малко проценти. Това опонира на блогерски изказвания, които твърдят, че партията на Волен била "единствената в спад освен ДПС" (а както ще разберем по-долу, ДПС също не е в спад), опонира и на мнението на проф. Георги Марков, че ГЕРБ щял да погълне АТАКА и т.н. Излиза, ако сметнем думите на професора за истина, че вотът за АТАКА не е протестен.

Тук няма кой знае какво за казване, нещата при АТАКА явно не са се променили, малко привлечени, почти никаква разлика в броя гласове спрямо миналите избори (ако гледаме другите), спад в процентите, заради по-високата активност. Явно страдат от Синдрома на БСП разгледан по-горе.

"Синята коалиция"
Новият Далай Лама е тук!

В блогерските среди "Синята коалиция" е представена като съставена под ръководството на Господ, а действията и като Втора синя революция (макар първата да е съмнителна), ресторация на синия идеал, въздигане на нова синя епоха, оживяване на сините мечти, надигане на свещен син глас срещу червените тирани и ДПС. Нещо повече, блогерите изкарват, че благодарение на сините ДПС търпи значително процентно намаление. Истината обаче смекчава тези патетични слова. Костов каза, че сините ще бъдат "изненадата на тези избори", но дали? Всъщност нещата при сините са в крак с общата тенденция, дала влияние над БСП и АТАКА (разгледани до този момент). Макар сините поддръжници да искат много, коалицията им не доказа нищо съществено, не извърши някаква голяма победа, е не претърпя и крах (пак вкара един човек), но гласуващите за нея би трябвало да са леко разочаровани, а не качили се на Еверест от щастие и гордост.

Сините печелят 204 784 гласа и 7.99% на тези избори, но тъй като не са участвали през 2007 като коалиция, ще се наложи да съберем вота за сините партийки от преди две години. СДС получава 91 871 гласа, 4,74%, а ДСБ 84 350 гласа, 4,35%. Ако ги съберем получаваме, че през 2007 общо са получили 176 221 гласа, 9,09%. Излиза, че надигането е с около 30 000 гласа (същото като при АТАКА). Така, че тенденцията се е запазила - загуба на проценти, макар и повече гласове, заради общата тенденция. Дори част от тези 30 хил. вота са на другите три партии в коалицията, които са били част от сигурния електорат (БСДП, РДП и ПП "ОЗ"). Излиза, че "Синята коалиция" не изигра очакваната от създателите си роля поне на евроизборите. А феновете и, явно не разбраха това. Добра работа на Костов, Димитров & Co., че умеят да вдъхват вяра и увереност, но явно това не стига.

ДПС
"Евала, машала, аферим, ашколсум!"

Доган падна! Турските националисти се свършиха! Видехме и сметката на ДПС-арите! Начупихме им гадните цигански капацуни! Спукахме и гьозовете от гласуване! Разбихме им всякакви мечти за бъдещо развитие като партия! Сините, АТАКА и ГЕРБ им разкатаха фамилията!

Друг път! ДПС са си живи, здрави и напълно добре.

2007: 392 650 20,26%
2009: 364 254 14.21%

Да, това действително е единствената партия, което търпи някакъв спад, но той е по-малко от 30 000 гласа, а не както бива представен от другите - тотален погром.

Защо ДПС не следва тенденцията и не вдига гласове и пада в проценти (а прави само последното), разбира се, защото губи гласове, а губи гласове по няколко причини:

- Най-напред, ДПС не успя да изкупи циганските гласове навреме или се договори с БСП за тях. Емисарите се сетиха за циганите твърде късно, а пратениците на БСП, както споменахме, венчаха циганските тартори със своята бюлетина още преди месеци;
- Офанзивата на Бойко, ако някоя партия е глътнала от гласовете на ДПС това е ГЕРБ;
- Автобусите, както и на миналите избори, липсват, а това не е добре за турците;

Пък и загубите в гласове на ДПС не са кой знае какви...

Заключение: ДПС са си в играта, без особени препятствия пред тях, сините си представят, че са в някакъв филм, в който печелят, БСП и АТАКА не са мръднали, ГЕРБ мачка наред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар