3.21.2009

Буш е детрониран, да живее новият ни "буш"!

Някога, в древни времена, целият познат свят беше притежания на римския император. През 49г. пр. н. е. на трона застава Цезар - най-великия измежду всички управници на Империята и един от най-влиятелните мъже в световната история. Толкова беше велик този Цезар (макар да управлява само до 44 пр. н. е.), толкова дързък, силен и горд, че остана известен и всички са го чували дори днес, 2053 години след смъртта му. Дълги години името му се носеше като титла от най-заслужилите и славни владетели на Рим. По-късно, след разпадането на Империята и оформянeтo на Византия, "цезар" ("кесар") беше втората по значимост титла в тази нова военна и политическа машина. Такъв "цезар" стана и великият наш кан Тервел. Същност, според някои, самата титла "цар", която българските владетели използват след Симеон Велики, произхожда от името на великия Цезар. И други велики империи използваха славното му име, Карл Велики също е бил "цезар", на Свещената Римска империя, дори султаните на Османската империя, имали в титула си "цезар".

Но както споменах, великият Цезар не управлявал дълго. Той бил убит на 15 март 44 пр.н.е. Тъй казват, наскоро след като го убили сенаторите, народът на Рим излязъл по улиците на града и завикал: "Цезар е мъртъв, да живее новият ни "цезар", цезарят Август!". Август почина на 76 години и неговото място зае Тиберий. Тогава народът пак излязъл и заскандирал "Цезарят е мъртъв, да живее новият ни "цезар", цезарят Тиберий!". И след Тиберий се чувало по улиците: "Цезарят е мъртъв, да живее новият ни "цезар", цезарят Калигула!"... И така, всеки път щом се избирал нов император, нов цезар на Рим, това се повтаряло. Но минало време, името останало, титлата била забравена...

И тук, на този ден - 20 януари 2009г., голямата, стара и нова уста на историческата традиция и провидение се чува да зове с все сила: "Айде народе човешки, всички навън! Всички навън! Буш е детрониран, да живее новият ни "буш", бушът Обама!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар