3.21.2009

Нов македонски вандализъм!

Не може да не сте чули (а ако не сте, чуйте!), че западните ни съседи, които някой преди време (пък може би и те сами) нарекъл "македонци", са решили да ни отнемат българските военни гробища в Битолско:

Македонският владика Петър наредил да се направи обща костница с македонски паметник.

Всички кости на български офицери и войници, почиващи в български военни гробове, братски могили и военни гробища, трябва да бъдат препогребани и събрани в обща костница, върху която да стои македонски паметник, който да гласи: “В памет на насилствено мобилизираните македонски войници в българската армия през 1915-1918 г. и 1941-1944 г.”.

На територията на Преспанско-пелагонийската епархия се намират десетки хиляди български офицерски и войнишки паметници, масови военни гробища и братски могили.

Какво се цели с този вандалски акт срещу българските паметници? Защо това се върши с българските гробове? На територията на Р. Македония има достатъчно чужди военни гробища и братски могили - сръбски например и немски, и руски. Разбира се ударът е срещу българските военни паметници, защото според македонистката историография и идеология през двете световни войни, българите (наречени "татаро-монголи") нападнали безжалостно македонския народ, който братски съжителствал със сърбите на тяхна територия, не стига това ами българите (да им се невиди на "татарските псета"!) мобилизирали хиляди македонци насила, за да се сражават срещу своите за тяхната "мръсна монголска кауза"... те горките от няма на къде го направили и смело загинали в боевe с братския сръбски народ...



Само поради факта, че доста от нас имат роднини, които са загинали там, ни дава право да гледаме на това вандалско решение като на гавра с българската памет. Там лежат костите и на мой роднина, роден във Варненско, на другия край на България. Западните ни съседи обаче, решават, че той трябва да стане македонец, за да си изпълнят идеологическите, македонистки шашми. "В памет на насилствено мобилизираните македонски войници", а човекът който лежи там е бил български царски офицер.

Поредният македонски вандализъм цели да бъде премахната следата от българите, сражава ли се за свободата на Македония. През войните македонците (които тогава си били баш българи) погребвали загиналите български войници в църковните дворове. Не правили това, защото били православни, там са загивали и сърби и руси и други източни християни, но само българските войни били погребвани в дворовете на църквите, защото там се погребвали и мирните граждани. Хората от македонските земи, българите от там, искали братята им от Мизия и Тракия, загинали за свободата им да бъдат погребани близо до собствените им прародители.

Без кръстове и имена, те няма да бъдат запомнени. Ако сега на тия кръстовете и плочи и белите камъни на могилите пише "Иван Христов", "Георги Михайлов", "Спас Ненов", то на общата костница няма да има нито едно име, а със сигурност ще ви уверяват, че там са тленните останки на "Ванче Христовски", "Георге Михайловски" и "Спасе Неновски". Всякакви снимки на някогашните гробища ще бъдат обявени за фалшификати. Така например, преди години македончетата имаха амбиции (в доста случаи ги осъществиха) да сменят имената на починали хора, става дума за ония македонци, които са се смятали за българи и разбира се са имали изцяло български имена.

Владиката Петър, който стана известен с влагането на авоарите на Македонската православна църква в битолската финансова пирамида “ТАТ”, е с подчертано негативно отношение към България. Вероятно точно по тази причина западните ни братя са решили да започнат тия експерименти в неговата митрополия. По Петрово решение български туристи, посещаващи църквите в епархията, трябва да искат специално разрешение от канцеларията на владиката. По негово настояване в църквата “Св. Георги” в село Цапари, Битолско, не бе допуснат екипът на Мартин Карбовски. Същия Петър български туристи, посещаващи църквите в епархията, да искат специално разрешение от канцеларията на владиката. По негово настояване в църквата “Св. Георги” в село Цапари, Битолско, не бе допуснат екипът на журналиста Мартин Карбовски. Същия Петър отказва да приема на работа свещеници, завършили Семинарията в София, като не прилага същите стандарти например за свещеници, завършили в Букурещ.

В същото време макетата се стремят към ЕС и НАТО.

Какво правим ние?

Най-напред къде е Българската православна църква? Те трябва незабавно да вземе силна позиция срещу действията на владиката Петър, който доста учудващо за духовно лице се изявява доста активно и в светските дела. Православните храмове трябва да са достъпни за всеки, в неговата епархия не са само за българи. Той няма право да върши подобни безбожни неща с българските гробове. Една анатема би му дошла добре, колкото и символично да звучи това в днешно време. Вселенската патриаршия би трябвало да бъде сезирана по въпроса и тя да съдейства за по-късното отстраняване на владиката!

Министерството на външните работи трябва да се намеси веднага пред официалните власти на Република Македония. Незабавно връчване на ноти.

Българските патриотични организации трябва незабавно да изпратят протестни писма!

Няма коментари:

Публикуване на коментар